Domowe drożdżówki



Domowe drożdżówki


Składniki: 
  • 500g mąki 
  • 1,5 łyżki cukru brązowego
  • 40g drożdży
  • 250ml mleka ryżowego/zwykłego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kopiasta masła


Nadzienie
  • powidła domowej roboty(lub kupne)
  • 300g truskawek


dodatkowo
  • 1 jajko 


1. Masło roztopić. Odstawić na bok,
2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1,5 łyżki cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia 15 min.,
3.  Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier wanilinowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. W między czasie dodawać rozpuszczone masło. Gdy będzie za rzadkie można dodawać mąki. Odłożyć do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 30-40 min.,
4. Między czasie można przygotować owoce umyć i pokroić w kawałki. Można je również zastąpić malinami.,
5. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, grubość ok. 1.5-2 cm,
6. Krążki układamy na blaszce w odstępach i nakrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia ok. 10min,
7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni,
8. Gdy krążki podrosną, w środku należy zrobić wgłębienie mniejszą szklanką a w nim umieścić nadzienie,
8. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem,
9. Piec ok. 18-20 min,
10. SMACZNEGO! :)



Komentarze

  1. wykorzystałam przepis, drożdżówki są fantastyczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Gofry z truskawkami

Czekoladowo-bananowy omlet

Torcik Tiramisu