Gofry z truskawkami
Gdy dzieci doszukują się czegoś słodkiego w domu, świetną przekąską będą gofry. Chyba przez wszystkich lubiane :) Delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, aromatyczne i co najważniejsze łatwe w przygotowaniu.
Składniki :
2 szklanki mąki
2 szklanki napoju migdałowego/mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1,5 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 jajka (białka należy oddzielić od żółtek)
Wszystkie składniki umieścić w misce (oprócz białek) i połączyć. Nagrzaćć gofrownice, delikatnie natłuścić (tylko przy pierwszym gofrze). Ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą. Tak przygotowane ciasto przelać na rozgrzaną gofrownicę i piec wg.instrukcji na gofrownicy. Ja osobiście piekę od 3 do 5 minut. Studzić na kratce.
Dodatki dowolne, wedle uznania :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz