Drożdzowiec
Z plackami drożdżowymi nie zawsze wszystko wychodzimy jak chcemy. A to zbyt suche, za mało urosły, z wierzchu spalony w środku niedopieczony. Przepis, który za chwilkę podam poniżej sprawdza się super, a ciasto jest dość wysokie i co najważniejsze nie suche :)
Składniki na ciasto
500g mąki
100 g cukru brązowego
1 jajko (M) oraz 3 żółtka jajek
1/4 kostki masła (ok.50g)
szczypta soli
Składniki na rozczyn
1 szklanka napoju migdałowego lub zwykłego mleka (musi być ciepłe)
25 g świeżych drożdży lub ok.12-14g suchych
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę
owoce - rabarbar
100 g mąki
75 g cukru
75 g masła
Na samym początku zaczynamy od rozczynu.
Ciepły napój lub mleko, świeże drożdże, cukier i mąkę umieścić w misce. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-25 min.
Gdy rozczyn się nam przygotowuje, robimy ciasto. Do miski wsypać mąkę, szczypte soli, jajko oraz żółtka, cukier, roztopione masło (letnie) a na koniec przygotowany rozczyn. Całość dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać. Gdy będzie jednolite (ale nadal lepkie i luźne) zostawić w tej samej misce i nakryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 1h. W między czasie przygotować formę, wysmarować masłem lub tak jak ja wyłożyć papierem do pieczenia (ciasto ładnie odchodzi po upieczeniu). Przygotować kruszonkę, wszystkie składniki zagnieść razem, kruszonka nie może być zbyt duża.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć z miski na przygotowaną wcześniej formę, ułożyć owoce i kruszonkę.
Czas pieczenia 180 stopni, termoobieg przez ok. 40-50 min. Patyczkiem sprawdzić czy jest już dobre. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki a następnie po ok. 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
SMACZNEGO :)
Składniki na ciasto
500g mąki
100 g cukru brązowego
1 jajko (M) oraz 3 żółtka jajek
1/4 kostki masła (ok.50g)
szczypta soli
Składniki na rozczyn
1 szklanka napoju migdałowego lub zwykłego mleka (musi być ciepłe)
25 g świeżych drożdży lub ok.12-14g suchych
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki mąki pszennej
Składniki na kruszonkę
owoce - rabarbar
100 g mąki
75 g cukru
75 g masła
Na samym początku zaczynamy od rozczynu.
Ciepły napój lub mleko, świeże drożdże, cukier i mąkę umieścić w misce. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-25 min.
Gdy rozczyn się nam przygotowuje, robimy ciasto. Do miski wsypać mąkę, szczypte soli, jajko oraz żółtka, cukier, roztopione masło (letnie) a na koniec przygotowany rozczyn. Całość dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać. Gdy będzie jednolite (ale nadal lepkie i luźne) zostawić w tej samej misce i nakryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok. 1h. W między czasie przygotować formę, wysmarować masłem lub tak jak ja wyłożyć papierem do pieczenia (ciasto ładnie odchodzi po upieczeniu). Przygotować kruszonkę, wszystkie składniki zagnieść razem, kruszonka nie może być zbyt duża.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć z miski na przygotowaną wcześniej formę, ułożyć owoce i kruszonkę.
Czas pieczenia 180 stopni, termoobieg przez ok. 40-50 min. Patyczkiem sprawdzić czy jest już dobre. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki a następnie po ok. 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
SMACZNEGO :)
piękny! na pewno wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń