Domowe drożdżówki
Domowe drożdżówki
Składniki:
- 500g mąki
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 40g drożdży
- 250ml mleka ryżowego/zwykłego
- 2 jajka
- 1 łyżka kopiasta masła
Nadzienie
- powidła domowej roboty(lub kupne)
- 300g truskawek
dodatkowo
- 1 jajko
1. Masło roztopić. Odstawić na bok,
2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1,5 łyżki cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia 15 min.,
3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier wanilinowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. W między czasie dodawać rozpuszczone masło. Gdy będzie za rzadkie można dodawać mąki. Odłożyć do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 30-40 min.,
4. Między czasie można przygotować owoce umyć i pokroić w kawałki. Można je również zastąpić malinami.,
5. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, grubość ok. 1.5-2 cm,
6. Krążki układamy na blaszce w odstępach i nakrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia ok. 10min,
7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni,
8. Gdy krążki podrosną, w środku należy zrobić wgłębienie mniejszą szklanką a w nim umieścić nadzienie,
8. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem,
9. Piec ok. 18-20 min,
10. SMACZNEGO! :)
wykorzystałam przepis, drożdżówki są fantastyczne ;)
OdpowiedzUsuń