Kurczak w curry
Ostatnie przepisy były związane ze samymi słodkościami więc postanowiłam wrzucić coś dla odmiany - kurczak w curry. Świetne orientalne danie, bardzo aromatyczne....Musisz koniecznie spróbować! Poniżej podaje przepis:
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwoma
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
pół szklanki bulionu
4 łyżeczki oliwy
2 łyżki łagodnej pasty curry
przyprawy:
sól, pieprz, imbir, kurkuma, curry
Oczyszczony filet z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki z mięsem dodajemy przyprawę curry, należy wymieszać i odłożyć. Na gorącą patelnię wlej oliwę, obraną, posiekaną cebulę. Następnie dodaj słupki marchewki, czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj i podsmażaj dalej na średniej mocy palnika przez ok 10 minut. Cały czas bez przykrycia.
Dodaj kurczaka w wcześniej przygotowanej przyprawie curry, dodaj czosnek, imbir. Całość wymieszaj i smaż do miękkości warzyw. Na sam koniec wlej bulion, jeżeli chcesz możesz dodać mleczko kokosowe dla smaku i gęstości, kremowości sosu oraz dwie łyżeczki pasty curry. Na koniec przypraw i podawaj z posiekaną pietruszką.
To świetne popularne danie kuchni indyjskiej. Ta wersja jest bardziej warzywna. Koniecznie spróbuj!
smacznego!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka czerwoma
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
pół szklanki bulionu
4 łyżeczki oliwy
2 łyżki łagodnej pasty curry
przyprawy:
sól, pieprz, imbir, kurkuma, curry
Oczyszczony filet z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki z mięsem dodajemy przyprawę curry, należy wymieszać i odłożyć. Na gorącą patelnię wlej oliwę, obraną, posiekaną cebulę. Następnie dodaj słupki marchewki, czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj i podsmażaj dalej na średniej mocy palnika przez ok 10 minut. Cały czas bez przykrycia.
Dodaj kurczaka w wcześniej przygotowanej przyprawie curry, dodaj czosnek, imbir. Całość wymieszaj i smaż do miękkości warzyw. Na sam koniec wlej bulion, jeżeli chcesz możesz dodać mleczko kokosowe dla smaku i gęstości, kremowości sosu oraz dwie łyżeczki pasty curry. Na koniec przypraw i podawaj z posiekaną pietruszką.
To świetne popularne danie kuchni indyjskiej. Ta wersja jest bardziej warzywna. Koniecznie spróbuj!
smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz